Mäklare Varberg http://maklare-varberg.se Din lokala mäklare Wed, 15 Apr 2020 12:53:16 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Hus och underhåll http://maklare-varberg.se/hus-och-underhall/ Thu, 28 Mar 2019 10:04:46 +0000 http://maklare-varberg.se/?p=153 Read More...]]>

Att äga ett hus är roligt på väldigt många sätt, men det kommer även med ansvar. Hur mycket underhåll som krävs kan ju förstås variera från hus till hus, gamla kräver i regel mer än vad nya gör. Underhåll behöver inte innebära stora renoveringsprojekt, snarare att man ger huset lite kärlek där det behövs. Det gäller att vara uppmärksam och ta tag i problem så snabbt som möjligt.

Det bästa man kan göra för att försäkra sig om att huset är i bra skick är att genomföra kontroller med jämna mellanrum. Det behöver inte alltid betyda att du ska genomföra fullständiga besiktningar av huset, det handlar mer om att ta en snabbtitt då och då. Ta stuprör och hängrännor som exempel. Kontrolleras de aldrig så kan de bli överfyllda med löv och kvistar som inte tillåter vattnet att rinna undan och det kan leda till att hängrännorna blir rostskadade.

Om man rutinmässigt gör enklare kontroller av sitt hus så kan upptäcka skador i tid. Det är vanligt att det uppstår skador på hus som går obemärkta för länge och slutar i en betydligt dyrare historia än nödvändigt. Hur ofta ska man kontrollera sitt hus då? Det varierar. Äldre hus behöver i regel kollas oftare än ett nytt. Vet man om att det finns saker som behöver rustas upp i framtiden så är det bra att göra upp en plan. På så vis så kan du sätta upp ett tillfälligt sparande så att du kan vara förberedd på lite större uppgifter. Dessutom så kan du i förväg leta information om hur du tacklar problemet på bästa sätt, eller boka in en hantverkare som gör jobbet åt dig!

]]>
Problem som kan uppstå i en bostadsrättsförening http://maklare-varberg.se/problem-som-kan-uppsta-i-en-bostadsrattsforening/ Sat, 02 Mar 2019 09:20:37 +0000 http://maklare-varberg.se/?p=147 Read More...]]>

För boende i en bostadsrättsförening så kan det naturligtvis uppstå problem av olika slag. Om det inte är grannar och andra medlemmar så kan det vara konflikter med den styrelse som finns i föreningen. Det kan finnas de som inte kan respektera de regler som är uppsatta och som är svåra att handskas med. Hur ska man göra då?

Det finns många bra knep hur man ska hantera dessa situationer och vi har nuddat vid ämnet tidigare på denna sajt. Det kan vara fråga om vardagliga händelser som vissa kan tycka är trivialiteter men för den som kanske upplever detta dagligen så är det en angelägenhet som man irriterar sig på. Man kan tycka att som vuxna människor så ska man kunna hantera dessa konflikter på ett smidigt sätt. Men tyvärr så är det inte alltid så enkelt.

Kommunikation är nyckeln till mycket och hur vi kommunicerar. Det kan vara skönt att mellan varven kunna rensa luften och på ett vuxet sätt diskutera hur man vill att det ska vara. Det kan vara så simpla saker som att en granne står och röker på balkongen. Det behöver inte vara röken som är det mest irriterande utan de fimpar som hamnar på backen. Köp en askopp åt vederbörande så denne kan fimpa i den istället för att kasta fimpar på backen.

]]>
Tips inför ditt bostadsköp http://maklare-varberg.se/tips-infor-ditt-bostadskop/ Fri, 06 Apr 2018 11:49:20 +0000 http://maklare-varberg.se/?p=142 Read More...]]>

Du planerar alltså på att slå till och köpa en bostad? Det är så klart väldigt spännande, men också utmanade och det finns en del fallgropar. 

Mäklaren

Lite inte alltid på vad mäklaren säger. Du har undersökningsplikt. Om du frågar om det finns golvvärme och mäklaren säger ja, och sen visar det säg att det inte finns golvvärme så är det inte mäklaren som åker på något straff. Det är din uppgift att få svar på dina frågor och i detta fall går det att undersöka om golvvärme finns installerat. Det kan också vara svårt för mäklaren att svara på byggtekniska frågor men de gör så gott de kan. Det bästa är att vända sig till säljaren eller till en besiktningsman för att få veta hur det egentligen ligger till.

Bostadsrätten

Om du köper en lägenhet har du en skyldighet till dig själv att kolla upp föreningen. Du vill se att de har bra ekonomi och rykte innan du skriver på kontraktet. Efter köper kommer du också att behöva handskas och träffa föreningen vid olika tillfällen, det är här du har chansen att påverka ditt boende och omgivningen. Att äga en lägenhet är alltså inte samma sak som att äga ett hus. Du har köpt rätten att hyra lägenheten, kan man säga, men huset och alla lägenheter tillhör ändå till viss del föreningen.

Läget

Det enda du inte kan förändra är läget på bostaden. Huset kanske är helt perfekt, det innehåller allt ni behöver, men ligger på en plats som ni inte gillar. Det kommer att dra ned värdet på ett nya liv i hemmet, speciellt om det är stora problem med läget. Det kan vara att pendlingstiden till arbetet blir för långt, det saknar kollektivtrafik, är beläget i ett kriminellt område eller för nära motorvägen. Om du planerar att tumma på läget ska du tänka till både en och två gånger.

]]>
Förbättra inför en försäljning http://maklare-varberg.se/forbattra-infor-en-forsaljning/ Mon, 21 Aug 2017 11:41:28 +0000 http://maklare-varberg.se/?p=124 Read More...]]>

Är du på gång att sälja din bostad? Det kan finnas saker som du bör förbättra innan en försäljning sker. Det är absolut inte frågan om någon totalrenovering då det kan vara svårt att få tillbaka de pengarna man blir tvungen att lägga ut.

Om taket är dåligt så kan det vara värt att byta ut och lägga nytt, vissa tak är inte allt för svårt att göra själv om du är något sånär händig. Om inte så räkna på vad det skulle kosta att ta in hantverkare och om du kan räkna hem det på försäljningen.

Det kan finnas andra saker att göra som inte kostar allt för mycket pengar. Viss renovering lönar sig mer än andra så fundera på om det är nödvändigt. Det kan ibland räcka med att måla om för att få det att se ljust och fräscht ut i en del rum.

Även om ditt hem inte är i toppskick så kan det intressera den som vill hålla på lite själv. Det ska ändock ses över innan försäljning och förbättra det som ser allt för dåligt ut eller kanske till och med är trasigt, den första anblicken ska ge ett bar intryck även om det kanske måste renoveras.

Klart att ett helt och nyrenoverat badrum och kök kan få värdet att stiga på huset, samtidigt så om det är allt för mycket arbete med det så kan det vara svårt att räkna hem det i en försäljning. Det kan vara bra att lyssna på mäklares råd då de oftast har erfarenheten av försäljning av liknande objekt.

]]>
Bra att veta om bostadsrätter http://maklare-varberg.se/bra-att-veta-om-bostadsratter/ Mon, 21 Aug 2017 08:46:23 +0000 http://maklare-varberg.se/?p=120 Read More...]]>

Har man skaffat, är i processen av att skaffa eller bara funderar på att skaffa en bostadsrätt finns det mycket som är bra att veta i förhand. Här kommer några tips på just detta.

Som ägare av en bostadsrätt äger man tillsammans med sina grannar bostadsrättsförningens hus, men man ansvarar bara för lägenheten man själv bor i. Allt som måste fixas utanför lägenheterna, som i trappuppgångar, husets utsida och så vidare, är bostadsrättsföreningens ansvar. Alla som bor i huset bekostar underhållet av detta genom en månadsavgift. Denna summa är många gånger den enda intäkt bostadsföreningen har och ska täcka alla kostnader som kan tänkas uppstå.

Äger man en bostadsrätt kommer man få en kallelse varje år till föreningens årsstämma. Detta är det högst beslutande organet i ett bostadsrättsförening och där har man en chans att påverka många olika aspekter av sitt boende. Man kommer att få kunna rösta på olika förslags som läggs fram och även lämna egna motioner till årsstämman. Här väljer man även vilka som ska ingå i styrelsen och vilka som ska agera som revisorer.

Trots att man äger lägenheten man bor i finns det dock fortfarande situationer där man kommer behöva fråga styrelsen om i förväg. Detta inkluderar både försäljning och uthyrning i andra hand av lägenheten, men även om man vill göra någon större ombyggnad av lägenheten. Gör man detta utan tillstånd kan det bli ett rättsligt fall av situationen, som i ett exempel som går att återfinnas här.

Har man väldigt specifika frågor om sin förening eller sitt boende är det alltid rekommenderat att man tar kontakt med någon i föreningen som kan informera en vidare.

]]>
Tips för dig som funderar på att renovera hallen http://maklare-varberg.se/tips-for-dig-som-funderar-pa-att-renovera-hallen/ Fri, 21 Jul 2017 07:41:09 +0000 http://maklare-varberg.se/?p=115 Read More...]]>

Tack vare RUT-avdraget har det blivit lättare för oss svenskar att göra om våra hem efter tycke och smak utan att det behöver svida alltför mycket i plånboken. Något som många väljer att renovera någon gång under livet är till exempel hallen.

Hallen – det första som möter en när man stiger in genom dörren. Det är det första intrycket som ditt hem ger. Med tanke på det är det väl värt att lägga ner tid och pengar på att få en så fin hall som möjligt så att just du kan sätta din tydliga prägel på ditt hem.

Hur ska man då tänka när man står i begrepp att göra om hallen? Det är en svår fråga att besvara och givetvis är det högst individuellt vilka preferenser man har och hur ens hem ser ut i övrigt. Givetvis vill man att hallen och resterande delen av hemmet går hand i hand med varandra.

En klassisk lösning som går hem i de allra flesta fall är att göra något åt hallgolvet. Som bekant slits hallgolvet ganska snabbt ut med tanke på alla skor som passerar över golvytan över åren. Ett starkt tips är då att investera i rejäla plattor i granitkeramik i och med att det är ett otroligt tåligt material som står emot stor påfrestning. Vidare är det otroligt lätt att rengöra och i stort sett underhållningsfritt, vilket man knappast kan säga att ett trägolv är till exempel. Förutom att det är en väldigt praktisk lösning så är den också rent estetiskt tilltalande. Ett golv i sten blir en fin övergång mellan den varma inomhuskänslan till det något kallare intrycket man får av världen utanför halldörren. Ett exempel på en väldigt fin golvplatta är en marmorgrön variant från Stonefactory vilket förmodligen passar in i de flesta hem.

Vill man ha fler tips finns det mängder av magasin och hemsidor där man kan bläddra bland bilder och hämta inspiration, bland annat Styleroom. Se till att du är noga förberedd att innan du startar renoveringen och har en bild i huvudet av hur du vill att det ska se ut.

]]>
Att riva och bygga nytt http://maklare-varberg.se/att-riva-och-bygga-nytt/ Thu, 13 Jul 2017 07:33:54 +0000 http://maklare-varberg.se/?p=110 Read More...]]>

Om ens dröm är att bygga ett helt eget hus och få det precis som man vill ha det, kan det många gånger vara enklare att köpa ett billig hus med på bra mark än att försöka hitta en tom tomt att bygga på.

Rivningsprocessen kan vara lång, men så länge man vet vad man håller på med är det egentligen inget som hindrar en att göra jobbet själv. Är man mer intresserad av att få det över så snabbt som möjligt är det bättre att anställa en rivningsfirma, då de kommer utrustade med ordentligt maskineri. Eller så river man helt enkelt vissa delar själv och tar hjälp med andra. Det kommer i det stora hela bero på hur mycket tid man har att lägga ned på detta.

Man kommer dock behöva skaffa rivningslov först. Absolut allt behöver inte tillstånd för att rivas, men man kan tänka så att om man behöver bygglov för att bygga det kommer man nästan säkert behöva rivningslov för att riva det. Ta kontakt med en kommun som du bor i och den byggnad som ska rivas finns i för att få mer klarhet i saken. Det kan vara skillnad från kommun till kommun och om det är på landsbygd eller inom en tätort.

Att material man får över från rivningen kommer ju också behöva hanteras rätt. Ett tips är att kontakta sin närmaste soptipp eller återvinningscentral och höra hur man ska sortera allt för att spara både tid och pengar. Man kan också hyra hem containers för olika material som man kan fylla om det är mycket som ska kastas. Dessa ställs på plats av den som hyr ut dessa och hämtas när dessa blivit fulla och dags att tömma.

Så klar ska man ju inte påbörja ett projekt som detta om man inte har noga räknat på alla kostnader, både rivningen och nybygget. Men själva nybygget kommer att kräva noggrann planering. Bara något som att faktiskt få bygglovet kan ta allt från en till tre månader, och står man bara där utan något att göra förlorar man en massa tid. Och med tanke på att från det tillfället då man har en tom tomt att bygga på och det är dags att flytta in kan vara så länge som 12 månader vill man ju inte slösa en massa tid bara på att vänta. Det kan bli tillräckligt mycket väntande under vintern ändå.

]]>
Renovera badrum och kök http://maklare-varberg.se/renovera-badrum-och-kok/ Thu, 04 May 2017 11:23:54 +0000 http://maklare-varberg.se/?p=101 Read More...]]>

När man ska sälja eller när man köpt nytt så är det oftast badrum och kök man först tittar över. Ska man sälja så kan det löna sig att renovera dessa först då ett väl utformat kök eller fräscht badrum oftast är något som lockar köparen och kan inbringa fler bud.

Renovera badrum

Något som man ska tänka på när man renoverar badrummet är att det i många fall är bättre att ta in hantverkare så att det blir riktigt gjort och så att försäkringen sedan täcker eventuella vattenskador eller andra olyckor. Det gäller att man har den kunskap som krävs och att man dokumenterar det man gör så att man sedan kan visa upp foton och givetvis en slutbesiktning på arbetet.

Behörig elektriker eller vvs installatör

Under de senaste åren har man via skattemyndigheten rätt att göra avdrag på en del av arbetskostnaden när man anlitar hantverkare, ett så kallat rot-avdrag vilket gör att allt fler inser fördelarna med detta. Inte bara när det gäller vvs arbeten utan även när det handlar om elektriciteten i huset eller lägenheten så ska man ta hjälp av en behörig elektriker för att dra elen. Det kan bli en kostsam historia om något inträffar och man snålat in på dessa områden under renoveringen.

 

 

]]>
Hitta rätt boende till din kund http://maklare-varberg.se/hitta-ratt-boende-till-din-kund/ Fri, 28 Apr 2017 04:37:32 +0000 http://maklare-varberg.se/?p=95 Read More...]]>

Att arbeta som mäklare innebär att du ska hitta och sälja bostäder till kunder. Det här kan vara en knepig uppgift, då många människor är ute efter sitt drömboende och därmed ställer en rad krav vad gäller huset och tomten. Det är exempelvis väldigt populärt att bosätta sig i närheten av vatten – sjö eller hav. Populariteten har dock gjort att det också många gånger är väldigt dyrt.

Här vill människor helst bo

Trivs du bäst mitt inne i stadens centrum eller bor du hellre ute på landet? Vi har alla olika preferenser, men om man får tro olika bostadsannonser är närhet till skog och, i synnerhet, hav eller vatten det mest populära bland oss människor. I ditt yrke har du säkert träffat på människor som är ute efter just den här typen av boende. Om du har svårt att hitta bra bostäder som matchar kundernas behov kan du med fördel spana in Sjöhems sajt. Tanken med sajten är att många sjönära hem runtom i hela Sverige kan samlas där – då blir det också lättare för både dig och dina kunder att hitta drömhemmet de längtar efter.

Dyra bostäder nära vatten

När något är populärt och eftertraktat kan man ofta ta ut höga priser för det. Det gäller även för till exempel bostäder. I och med att det är så populärt att bo nära hav eller sjö är många sådana fastigheter mycket dyra, vare sig det gäller året runt-boende eller sommarstugor. Den i Sverige dyraste sommarstugan med närhet till vatten ligger på Norrholmen i Stockholms skärgård. Priset? Svindlande 29,5 miljoner i utgångspris. Om du har en kund som är intresserad av ett sjönära boende, men som inte har 29,5 miljoner kronor kan du via sjöhem.se tipsa om andra, säkert lika fina, bostäder i landet för betydligt lägre utgångspris!

]]>
Bästa knepen för att stå ut med problematiska grannar http://maklare-varberg.se/basta-knepen-for-att-sta-ut-med-problematiska-grannar/ Wed, 29 Mar 2017 07:58:27 +0000 http://maklare-varberg.se/?p=91 Read More...]]>

Alla som någon gång bott i lägenhet känner väl till problematiken som kan uppstå med att ha andra hushåll kring sig i huset. En hyres- eller bostadsrätt är till mångt och mycket ett hopkok med människor med olika intressen och vanor. Det kan givetvis leda till störningsmoment och konflikter.

Vanliga situationer och vad som är tillåtet

Som boende i ett flerfamiljshus får man helt enkelt acceptera en viss grad av störningsmoment. Man kan inte be människor att sitta helt tysta hela dagarna. En tumregel är att dock att du aldrig har rätten att medvetet störa dina grannar. Däremot får man stå ut med en viss grad av störande ljud. Det kan till exempel handla om enstaka fester, lekande barn och skrikande bebisar. Sunt förnuft är ett nyckelord här, mycket handlar om samförståndet mellan de boende. Vissa hyresbolag och bostadsföreningar har också utfärdat egna rimliga ordningsregler angående störande grannar som de boende förväntas följa.

Potentiella lösningar

Om du som boende i en bostadsrätt eller hyresrätt upplever en outhärdlig problematik med störande grannar det antal sätt du kan försöka lösa situationen som uppkommit. Det första steget som man alltid ska sträva efter är att kontakta den granne som stör dig. Tala med denne på ett lugnt sätt och förklara vad som är störande. Sedan kan man be grannen helt upphöra med detta, eller om grannen kan vidta åtgärder för att dämpa ljudet, alternativt ägna sig åt aktiviteten i fråga mer sällan.

Om konfrontationen skulle misslyckas rekommenderas att man skriver en störningsdagbok. Detta dels för att få grannen att inse hur mycket denne stör, men dagboken kan också användas som bevisning i en eventuell tvist. Extra effektfullt kan det bli om du kan få de övriga boende i huset att också skriva en störningsdagbok. Skulle det ändå inte fungera blir det till att kontakta styrelsen eller värden.

]]>