Hitta rätt mäklare

Sälja bostad
Att anlita en fastighetsmäklare när du skall sälja en bostad är något som kräver lite förarbete. Här ger vi dig några punkter som är bra att tänka på när det är dags att välja mäklare.

Inför valet av mäklare

Det är inte alls någon omöjlighet att sälja en bostad på egen hand, men faktum är ändå att det finns närmare 7000 personer i vårt land som har detta som profession och förhoppningsvis kan göra det ännu bättre än du själv. Men vem ska man då välja?

Det första du kan göra är att fråga dina vänner och bekanta om de har någon de kan rekommendera. Kanske har de använt sig av någon mäklare tidigare och vet att det är en bra förmåga de rekommenderar. I övrigt kan du även kika på nätet, där kan du jämföra olika mäklares tjänster, pris och så vidare. Om möjligt så kan du försöka jämföra skillnaderna mellan de olika mäklarna i ditt eget bostadsområde.

När du sedan väljer en mäklare så ska du vara noga med att ta reda på om de är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen. Detta är helt enkelt ett måste för att åta sig uppdraget. Hos FMI så kan du också ta reda på om den aktuella mäklaren blivit varnad för något.

När du valt ut ett par-tre mäklare så kan du bjuda hem dem för att få din bostad värderad – detta är kostnadsfritt och du kan se skillnaden mellan de olika mäklarna.

Besök av mäklaren

Husesyn och värdering är något som ska ske härnäst. När du nu väljer mäklare så ska du se till att ni har en personkemi som stämmer, men för den skull behöver du inte falla för smicker – mäklaren vill ju till alla pris ha dig som kund, men ett samförstånd är viktigt. Du ska vara tydlig med hur du själv vill ha det och förhoppningsvis kan du ha ett bra utbyte med mäklaren i form av tips på homestyling och vad som kan löna sig att ställa fram – eller bort under visning för potentiella kunder.

Se även till att redan från början ha klar med arvode och villkor om vad som ingår i form av exempelvis fotografering, antal visningar och annonsering.

Kontrakt med mäklare

När alla villkor om uppdraget är klart så är det dags att skriva på kontraktet. Se till att läsa igenom kontraktet noggrant och se till att det inte finns några oklarheter.

Annonsering

När din bostad ska läggas ut som annons, se då till att läsa igenom annonsen så att den ser korrekt ut och inte har några stavfel eller märkligt språkbruk. Ett dåligt språk kan förstöra intrycket ordentligt. Kolla även att bilderna ser bra och representativa ut.