Hus och underhåll

Att äga ett hus är roligt på väldigt många sätt, men det kommer även med ansvar. Hur mycket underhåll som krävs kan ju förstås variera från hus till hus, gamla kräver i regel mer än vad nya gör. Underhåll behöver inte innebära stora renoveringsprojekt, snarare att man ger huset lite kärlek där det behövs. Det gäller att vara uppmärksam och ta tag i problem så snabbt som möjligt.

Det bästa man kan göra för att försäkra sig om att huset är i bra skick är att genomföra kontroller med jämna mellanrum. Det behöver inte alltid betyda att du ska genomföra fullständiga besiktningar av huset, det handlar mer om att ta en snabbtitt då och då. Ta stuprör och hängrännor som exempel. Kontrolleras de aldrig så kan de bli överfyllda med löv och kvistar som inte tillåter vattnet att rinna undan och det kan leda till att hängrännorna blir rostskadade.

Om man rutinmässigt gör enklare kontroller av sitt hus så kan upptäcka skador i tid. Det är vanligt att det uppstår skador på hus som går obemärkta för länge och slutar i en betydligt dyrare historia än nödvändigt. Hur ofta ska man kontrollera sitt hus då? Det varierar. Äldre hus behöver i regel kollas oftare än ett nytt. Vet man om att det finns saker som behöver rustas upp i framtiden så är det bra att göra upp en plan. På så vis så kan du sätta upp ett tillfälligt sparande så att du kan vara förberedd på lite större uppgifter. Dessutom så kan du i förväg leta information om hur du tacklar problemet på bästa sätt, eller boka in en hantverkare som gör jobbet åt dig!