Organisera flytten

Moving

Grattis! Ni har fått ett nytt hem och ska lämna ert gamla bakom er. Mot nya äventyr, som man brukar säga. Nu brukar det finnas en del fjärilar i magen och man är förväntansfull. Men innan ni låser upp ert nya boende och glömmer den gamla, ta tiden att sitta ner och organisera hur flytten ska fortskrida. Tro oss, det kommer att underlätta enormt om det mesta redan är planerat.

Schema

När måste ni vara utflyttade ur den gamla och hur tidigt kan ni flytta in i den nya bostaden? Skriv upp och se om datumen är lämpliga. Faller de på samma dag borde ni ringa er nya bovärd eller er mäklare och be att få flytta in möbler och kartonger några dagar tidigare. Det är svårt att städa ut ett helt hus eller lägenhet samtidigt som man flyttar alla möbler och värdesaker in i det andra! Oftast brukar det gå att lösa bara man frågar. I annat fall får ni kanske skjuta upp utflyttningsdatumet en dag eller två om inte nästa hyresgäst eller ägare har bråttom in. Men det är bra att göra upp ett slags schema så ni vet vart ni ligger, tidsmässigt.

Därefter måste ni se över hur mycket tid ni har att avvara på boendena. Hur är det med jobb och barn och hur många timmar per vecka kan ni lägga på det här? Det kommer att vara stressigt men tänk på att det är en väldigt kort period som ni kanske inte gör annat än att jobba, laga mat, packa och sova. Vid vilket datum anser ni att ni borde ha packat allt? Hur mycket av era saker klarar ni er utan i några veckor eller några dagar så de kan ligga beredd i kartonger?

Anlita eller göra själv?

Frågan som alla ställer sig. Orkar vi eller har vi tid att flyttstäda? Har vi ens behörighet att köra ett fordon stort nog att flytta alla våra möbler på en gång? Är det för dyrt eller värt pengarna? Det hela beror på ens ekonomiska situation, hur mycket tid man har att jobba med och så vidare. Ska flytten ske snabbt är det bättre att låta någon annan göra det. De kan arbeta medan ni är på jobbet och få det gjort fortare. Städningen kan vara riktigt besvärlig, speciellt om man bor stort. Företag som Stadsbudsservice i Stockholm hanterar både städ och flytt. De kan även hjälpa till att frakta ert tunga piano eller stora marmorbord.

Det kan vara skönt att anlita samma firma till allting och oftast är det så de arbetar. Å andra sidan, har ni mycket tid på er kan ni tjäna in en hel del pengar på att göra allting själva. När man får göra det i sin egen takt blir det inte lika stressigt och jobbigt. Var bara beredd på att leva i ett litet kaos ett tag.

Rensa

Det är mycket skönare att packa upp allt som man vill ha och behöver ur kartongerna än att behöva rensa ur dem innan man får fylla sitt nya hem. Satsa på att rensa bort allt skräp innan. Packa bara ned det ni vill ha kvar och släng, alternativ ge bort, resten. Om ni har anlitat en firma underlättar det även deras arbeta om de ska hantera förre kartonger och demonterade möbler som bara tar plats i förrådet. Välj ett rum varje helg eller dag och rensa bort det ni inte behöver. Ni kommer att märka stor skillnad när det är dags att packa upp. Inte minst i garderoben, nu när alla kläder som inte passar eller var impulsköpte är borta!