Sälja eller köpa hus

Att sälja eller köpa ett hus är ofta något som är ett ganska stort beslut eftersom det på ett eller annat sätt kommer att förändra hela livet. Vid ett husköp eller försäljning är det mycket att tänka på med papper, avtal och dylikt. Här nedan följer lite information om hur det går till när man ska sälja eller köpa ett hus.

Det första man bör fråga sig om man ska sälja ett hus är om man ska anlita en mäklare eller inte eftersom det finns både för- och nackdelar med bägge alternativen. Anlitar man en mäklare tillkommer som bekant ett arvode för försäljningen vilket beroende på vad huset säljs för kan innebära en ganska stor summa. Å andra sidan så slipper man ta hand om visningar och dylikt samtidigt som ens bostad exponeras på ett helt annat sätt än vid en privat försäljning. Oavsett om man säljer privat eller via mäklare finns det alltid vissa saker som lockar potentiella köpare som till exempel husets läge, men även vilket skick huset är i. Av den anledningen kan det vara en bra idé att kanske genomföra lite renovering innan själva försäljningen.

Som husköpare gäller det att verkligen inte låta känslorna styra utan att noga tänka över saker och ting innan man slår till. En av de första sakerna man bör göra är att kolla på priset och se om detta stämmer överens med liknande objekt som sålts i närheten. Att grundligt gå igenom hela huset innan man skriver på köpekontrakt är oerhört viktigt så det inte finns några så kallade dolda fel, som till exempel fuktskador eller liknande, vilket kan bli kostsamt om det inte åtgärdas i tid. Ett bra tips är att låta en professionell besiktningsman gå igenom hela huset för att se till så att allt är i sin ordning.

Vad gäller ekonomi kan det vara en bra idé att anlita en ekonomisk rådgivare för konsultation rörande bolån och dylikt. Har man för avsikt att låna till sitt hus är det bra att kolla med så många långivare som möjligt för att på så sätt få den absolut bästa räntan. Ett annat bra tips är att ha en så stor egen insats som möjligt eftersom detta skyddar mot alltför stora månadskostnader ifall räntorna skulle stiga.