Tips inför ditt bostadsköp

Du planerar alltså på att slå till och köpa en bostad? Det är så klart väldigt spännande, men också utmanade och det finns en del fallgropar. 

Mäklaren

Lite inte alltid på vad mäklaren säger. Du har undersökningsplikt. Om du frågar om det finns golvvärme och mäklaren säger ja, och sen visar det säg att det inte finns golvvärme så är det inte mäklaren som åker på något straff. Det är din uppgift att få svar på dina frågor och i detta fall går det att undersöka om golvvärme finns installerat. Det kan också vara svårt för mäklaren att svara på byggtekniska frågor men de gör så gott de kan. Det bästa är att vända sig till säljaren eller till en besiktningsman för att få veta hur det egentligen ligger till.

Bostadsrätten

Om du köper en lägenhet har du en skyldighet till dig själv att kolla upp föreningen. Du vill se att de har bra ekonomi och rykte innan du skriver på kontraktet. Efter köper kommer du också att behöva handskas och träffa föreningen vid olika tillfällen, det är här du har chansen att påverka ditt boende och omgivningen. Att äga en lägenhet är alltså inte samma sak som att äga ett hus. Du har köpt rätten att hyra lägenheten, kan man säga, men huset och alla lägenheter tillhör ändå till viss del föreningen.

Läget

Det enda du inte kan förändra är läget på bostaden. Huset kanske är helt perfekt, det innehåller allt ni behöver, men ligger på en plats som ni inte gillar. Det kommer att dra ned värdet på ett nya liv i hemmet, speciellt om det är stora problem med läget. Det kan vara att pendlingstiden till arbetet blir för långt, det saknar kollektivtrafik, är beläget i ett kriminellt område eller för nära motorvägen. Om du planerar att tumma på läget ska du tänka till både en och två gånger.