Tips när du ska anlita ett företag till hemmet

contractor builder carpenter plans_170475800

Hantverkare kan göra flera saker i hemmet: de kan snickra, renovera, inreda, städa och mycket mer. Det är kostsamt att ta in hjälp med större projekt och därför vill man vara säker på att man anlitat rätt firma. 

Referenser

Det bästa knepet är att lyssna på vilket rykte företaget har. Du har alltid rätt att be om referenser. Ett nystartat företag kanske bara har en eller inga, men etablerade företag ska ha många lovord från tidigare kunder för att de ska anses bra. Så klart presenterar de kunder som de vet är nöjda men det är fortfarande bra att höra att företaget håller de som de lovar. En del företag har sina referenser direkt på hemsidan, som den här städfirman som blivit klassad som den bästa städfirman i Uppsala. Du behöver inte ens be om att få referenserna, bara surfa in och läsa vad andra säger. Det brukar vara ett gott tecken. Fråga runt och se om några andra har anlitat företaget, kanske någon vän eller släkting har något att säga om dem. Det är viktigt att få veta vilket rykte företaget har innan man skriver kontrakt.

Ta in offerter

När du har kollat upp vilka firmor du kan tänka dig att anlita för arbetet så är det dags att ta in offerter. Ta in offerter från flera olika företag så du har något att jämföra mellan och håll noga koll på vad som ingår och om det står något finstilt. Var inte rädd för att fråga för att få rätt priser. Kolla också om de har samarbete med andra leverantörer och vilka material som ingår. Har de samarbetsavtal med någon ifall arbetet kräver hantverkare inom flera olika områden, det vill säga anlitar du en snickare till en ut- eller ombyggnation så kanske han har kontakter med elektriker eller vvs firma som han brukar samarbeta med ifall dessa behövs. Kontrollera också ifall du kan göra rot eller rut avdrag på jobbet, hur mycket det kan bli och att de sköter kontakten med skatteverket.

Bra kontrakt

När en hantverkare eller firma lämnar en offert har man som regeln 14 dagar på sig att acceptera om inget annat står på offerten. Om du vill göra ändringar kan du begära detta och då kommer en ny offert att skapas. Ska du anlita för större projekt är det viktigt att kontraktet är solid och täcker alla eventualiteter. En sak som många privatpersoner vill ha med är vite. Om hantverkaren inte är klar i tid tvingas de betala vite på en viss summa för varje dag som de är försenade. Det är ett tryggt sätt att se till att jobbet blir gjort och att hantverkarna inte latar sig eller skyr sitt ansvar. Dock kan det vara svårare att få med företaget på noterna. Om inget vite har avtalas har man fortfarande rätt till att få merkostnader pga av försening betald av firman. Om du exempelvis behövt bo på hotell för huset inte är färdigt, måste de stå för hotellnotan och liknande. Dock behöver man kunna bevisa detta genom fakturor och kvitton.